JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

De Gezichten van Margraten van 2 tot en met 5 mei 2015

Geschreven: maandag 29 september 2014

Nadat eerder dit jaar het project De Gezichten van Margraten, dat een gezicht tracht te geven aan de 10.023 in het Limburgse Margraten begraven of herinnerde Amerikaanse soldaten, werd aangekondigd zijn nu ook de data bekend waarop de foto's geplaatst worden. Samenvallend met de herdenking en viering van 70 jaar bevrijding van Nederland in mei 2015 zullen van 2 tot en met 5 mei 2015 de foto's van onze Amerikaanse bevrijders bij hun graven en namen op de Muren der Vermisten geplaatst worden. Hiermee krijgen onze bevrijders eindelijk een gezicht. Uit de meest recente telling blijkt dat er inmiddels van 2.644 soldaten een persoonlijke foto beschikbaar is. Het exacte programma tijdens deze dagen wordt op een later moment bekend gemaakt.

RADMANN James B MAR-C-7-32 03origineel 
  James B. Radmann is één van de 10.023 soldaten
  begraven of herinnerd in Margraten.

Sinds het begin van het project zijn er al 700 nieuwe foto's ingestuurd en gevonden. De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, de organisator van het project, blijft adoptanten, familieleden van soldaten en anderen oproepen om een foto van een soldaat in te sturen als zij daarover beschikken om zo gezamenlijk zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven en daarmee een uniek eerbetoon te brengen aan hen die sneuvelden voor de vrijheid van anderen. Het insturen van een foto, of voor meer informatie daarover, kan via de website van het project: www.degezichtenvanmargraten.nl

Deze 700 nieuwe foto's, bovenop de 1.900 foto's die reeds in het bezit waren van de stichting, zijn nu al terug te vinden in de Fields of Honor - Database van de stichting. In deze online, vrij toegankelijke database is informatie te vinden over nagenoeg alle in Margraten begraven en herinnerde Amerikaanse soldaten, alsmede over de soldaten begraven en herinnerd op de Amerikaanse Begraafplaatsen Ardennes en Henri-Chapelle. Hiermee is de database één van de belangrijkste informatiebronnen rondom deze begraafplaatsen. De Fields of Honor - Database is te bezoeken via www.fieldsofhonor-database.com.

Voor het project zal er met meerdere partijen worden samengewerkt. Zo kondigden zowel de Gemeente Eijsden-Margraten als de Amerikaanse Ambassade in Den Haag recentelijk aan dat ze het project financieel zullen steunen. Ook zal er met studenten van de opleiding Industrial Design van de Technische Universiteit in Eindhoven samengewerkt worden om tot een ontwerp voor de fotodisplays te komen. Deze samenwerking laat zien hoe jongere generaties steeds meer het stokje van herdenken overnemen en daarmee tradities voortzetten.

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Op de begraafplaats vonden 8.301 soldaten hun laatste rustplaats en nog eens 1.722 vermiste Amerikaanse soldaten worden herdacht op de Muren der Vermisten. De aldaar gesneuvelde soldaten kwamen onder andere om tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden in Nederland in september 1944 en tijdens de geallieerde opmars in Duitsland. Bijna 70 jaar na de oorlog zijn nog steeds alle graven op de begraafplaats geadopteerd door de lokale bevolking en anderen uit de rest van Nederland en Europa uit respect voor de offers die deze soldaten brachten

De Gezichten van Margraten is een initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven op begraafplaatsen in Nederland en België dat in het bijzonder onderzoek doet naar de soldaten begraven daar. De stichting beheert geen van de adoptieprogramma's voor de diverse begraafplaatsen, dat in het geval van de begraafplaats in Margraten beheerd wordt door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

 

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15