JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Programma 2-6 mei 2018

Margraten krijgt een gezicht! Wie waren de mannen en de vrouwen die meer dan 73 jaar geleden ons de vrijheid teruggaven? Tijdens De Gezichten van Margraten kunt u onze bevrijders eindelijk ontmoeten als er ongeveer 5.850 foto's bij de graven en de Muren der Vermisten te zien zijn. De foto's laten de gezichten zien van de slachtoffers: de veelal jonge soldaten en hun geliefden. Tijdens dit eerbetoon staan we bij hen stil en denken we na over vrijheid in de hedendaagse samenleving.

FCS 2256 klOpeningstijden
Van 2 tot en met 6 mei kunt u elke dag van 9.00-17.00 uur meer dan 5.850 foto’s van onze bevrijders bij de graven en de Muren der Vermisten bekijken. Als de begraafplaats geopend is zullen er altijd vrijwilligers aanwezig zijn die de vragen die u heeft over de begraafplaats en het eerbetoon kunnen beantwoorden. Zij zijn te herkennen aan de blauwe jassen met daarop het logo van het eerbetoon. We staan tot uw dienst!

Let er op dat dagen in het weekend en de avond van Dodenherdenking drukker worden bezocht dan andere momenten in de week. Wilt u in meer rust de begraafplaats bezoeken, dan adviseren wij u op een van de andere dagen een bezoek te brengen.

Opening eerbetoon
Het eerbetoon wordt op 2 mei om 15.00 uur geopend met een herdenkingsceremonie. Deze ceremonie is voor iedereen vrij toegankelijk. Onder meer vertegenwoordigers van de Provincie Limburg, de Amerikaanse Ambassade en de gemeente Eijsden-Margraten zullen hierbij aanwezig zijn. De ceremonie wordt muzikaal opgesluisterd door Maarten Peters. De lokale scouting zal een bijzondere rol vervullen tijdens de ceremonie.

Nationale Dodenherdenking
Op 4 mei zal de begraafplaats ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking ook in de avonduren geopend zijn. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers, gevolgd door het spelen van de Nederlandse en Amerikaanse volksliederen. Kinderen hebben na afloop de mogelijkheid om mee te helpen bij het opvouwen van de vlaggen van beide landen.

stemmen algemeen1 2Stemmen van Margraten
Alhoewel foto’s meer zeggen dan duizend woorden, ze vertellen niet het hele verhaal. Daarom creëerden wij in samenwerking met Stichting Laudio vier nieuwe audiotours op dit ereveld; Stemmen van Margraten. De soldaten die hier begraven liggen, de vermisten; zij verdienen het om gehoord te worden.

Via hervonden documenten en getuigenissen van familie en adoptanten, reconstrueerden we wie een aantal van hen waren en hoe zij hier terecht gekomen zijn. Hadden wij in hun schoenen gestaan, hadden wij hun keuzes gemaakt? De Tweede Wereldoorlog lijkt misschien heel ver weg, maar achter ieder kruis, iedere davidster, schuilt iemand die je broer had kunnen zijn, een vriend of je vader. Als je ze beter leert kennen, ontdek je dat ze zelfs ook op jou lijken.

Als men zegt dat we de oorlog niet mogen vergeten, bedoelen ze eigenlijk dat we zorgvuldig moeten omgaan met de vrijheid die we hebben. Zij, de herkenbare mensen achter al die kruisen, hebben er namelijk hun leven voor gegeven.

U kunt straks deze verhalen via uw eigen telefoon beluisteren. Daarvoor heeft u de app izi.travel nodig. Deze is beschikbaar voor Android en iPhone telefoons. U kunt deze verhalen vanaf 2 mei thuis al downloaden via de app door te zoeken op Stemmen van Margraten. Meer informatie over de audioverhalen is op deze pagina te vinden.

Familieleden soldaat
Bezoekt u het eerbetoon De Gezichten van Margraten samen met een familielid of meerdere familieleden van een soldaat? Neemt u dan alstublieft contact op met de begraafplaats om hen op de hoogte brengen van het bezoek.

Bereikbaarheid
De begraafplaats is gelegen aan de Rijksweg N278 tussen Maastricht en Vaals. Het precieze adres van de begraafplaats is Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten. Uw route kunt online direct plannen via onder andere de ANWB Routeplanner. Op de begraafplaats is er voldoende parkeerruimte aanwezig. Parkeerwachten zullen u naar een parkeerplek wijzen. Direct voor de begraafplaats is ook een bushalte gelegen. Meerdere malen per uur stopt daar een bus van lijn 10 en van lijn 350. Indien u via de trein naar Maastricht reist, kunt u vanaf het Centraal Station met deze bussen naar de begraafplaats reizen. Voor actuele bus- en treintijden, zie www.9292.nl.

Verblijven in de regio
Wilt u uw bezoek aan het eerbetoon De Gezichten van Margraten combineren met een verblijf in de schitterende Heuvellandregio? Onder andere in de gemeente Eijsden-Margraten en in het nabij gelegen Valkenburg zijn er meerdere hotels te vinden. Op de website van VVV Zuid-Limburg vindt u vele locaties waar u kunt overnachten, alsmede informatie over andere bezienswaardigheden en horeca in de regio. Ook de stad Maastricht ligt kort nabij de begraafplaats en biedt uiteraard vele mogelijkheden.

Een impressie
Wilt u een indruk krijgen van het eerbetoon De Gezichten van Margraten? We hebben voor u foto's verzameld van de eerdere edities die in 2015 en 2016 plaatsvonden. Deze geven u een mooie impressie. Deze foto's zijn  hier (klik) te bekijken!

Laatste nieuws
Dit bericht met informatie over het programma wordt waar nodig nog aangevuld. U kunt het laatste nieuws over het project ook volgen via onze social media accounts op Facebook en Twitter.

homebanner15

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15