JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Programma 2-5 mei 2015

Margraten krijgt gezicht! Van 2 tot en met 5 mei 2015 zullen er bij meer dan 3.000 graven en namen op de Muren der Vermisten op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten foto's geplaatst worden van de aldaar begraven of herdachte soldaat. De foto's zullen de verhalen vertellen van de veelal jonge mannen en vrouwen die het leven lieten voor onze vrijheid. Maar even goed vertellen zij de verhalen van hun achtergebleven geliefden. De personen begraven in Margraten waren immers niet alleen soldaten. Hiermee krijgen onze Amerikaanse bevrijders eindelijk een gezicht 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Op alle dagen is de begraafplaats geopened van 9.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van 4 mei. Op de dag van de Dodenherdenking zal de begraafplaats ook in de avonduren geopend zijn. Tevens zal er om rond 20.00 uur die avond een korte plechtigheid zijn en zal er net zoals in de rest van het land twee minuten stilte in acht worden genoemd.

Wanneer de begraafplaats geopend is zullen er ook altijd vrijwilligers aanwezig zijn die uw vragen kunnen beantwoorden en tevens het programmaboekje aan u uitdelen. Deze vrijwilligers zijn te herkennen aan de jassen met het logo van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven.

Display 1Display 4
Een impressie van de displays die tijdens De Gezichten van Margraten gebruikt worden om meer dan 3.000 foto's te tonen

Opening 2 mei

Het project zal op 2 mei om 14.00 uur geopend worden. U kunt het project die dag echter ook al voorafgaand aan de opening bezoeken. De opening zal vorm krijgen in een herdenkingsceremonie die onder andere uit de volgende elementen

- Spelen van de nationale volksliederen van Nederland en de Verenigde Staten
- Keith Stadler, beheerder Netherlands American Cemetery and Memorial
- Deputy Chief of Mission Adam Sterling, Amerikaanse Ambassade Den Haag
- Gedeputeerde Koopmans, Provincie Limburg
- Voordracht gedichten en muziekstuk door Intro In Situ
- Voordracht van een brief aan een onbekende soldaat door Justine Camps
- Sebastiaan Vonk, voorzitter Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven
- Overhandiging laatste foto's
- Taps en minuut stilte
- Plaatsing laatste foto's bij de graven

Ceremoniemeester is Arie-Jan van Hees. De Amerikaanse vaandelwacht en overige deelnemende Amerikaanse soldaten zijn afkomstig van USAG Schinnen. De gedichten van Intro In Situ werden geschreven en worden voorgedragen door Frans Budé en Michelle Bracker. Het muziekstuk werd gecomponeerd door Nicoline Soeter en wordt uitgevoerd door Jean-Pierre van Hees en Rianne Wilbers.

Familieleden soldaat

Bezoekt u het eerbetoon De Gezichten van Margraten samen met een familielid of meerdere familieleden van een soldaat? Neemt u dan alstublieft contact op met de begraafplaats om hen op de hoogte brengen van het bezoek.

Bereikbaarheid

De begraafplaats is gelegen aan de Rijksweg N278 tussen Maastricht en Vaals. Het precieze adres van de begraafplaats is Amerikaanse Begraafplaats 1, Margraten. Uw route kunt online direct plannen via onder andere de ANWB Routeplanner. Direct voor de begraafplaats is ook een bushalte gelegen. Voor actuele bustijden, zie www.9292.nl.

Laatste nieuws

U kunt het laatste nieuws over het project ook volgen via onze social media accounts op Facebook en Twitter. De komende tijd kunt ook nog steeds een foto van een Amerikaanse soldaten insturen ten behoeve van het project. Lees hier (klik) meer over hoe u dat kunt doen.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15