JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Stemmen van Margraten

Alhoewel foto’s meer zeggen dan duizend woorden, ze vertellen niet het hele verhaal. Daarom creëerden wij in samenwerking met Stichting Laudio drie nieuwe audioverhalen op dit ereveld; Stemmen van Margraten. De soldaten die hier begraven liggen, de vermisten; zij verdienen het om gehoord te worden. Een jaar lang kon men hun verhalen beluisteren tijdens een bezoek aan de begraafplaats.

stemmen algemeen1 2Via hervonden documenten en getuigenissen van familie en adoptanten, reconstrueerden we wie een aantal van hen waren en hoe zij hier terecht gekomen zijn. Hadden wij in hun schoenen gestaan, hadden wij hun keuzes gemaakt? De Tweede Wereldoorlog lijkt misschien heel ver weg, maar achter ieder kruis, iedere davidster, schuilt iemand die je broer had kunnen zijn, een vriend of je vader. Als je ze beter leert kennen, ontdek je dat ze zelfs ook op jou lijken.

Als men zegt dat we de oorlog niet mogen vergeten, bedoelen ze eigenlijk dat we zorgvuldig moeten omgaan met de vrijheid die we hebben. Zij, de herkenbare mensen achter al die kruisen, hebben er namelijk hun leven voor gegeven.

     
180429 audio adds 02 180429 audio adds 01 180429 audio adds 03

Stemmen van Margraten was een samenwerking tussen journalistiek en theater.

Colofon:
Documentaire, audiovormgeving: Lubert Priems
Tekst en spelregie: Jacqueline Kerkhof
Audio-eindmix: Arno Peeters
Stemacteurs: Lori Spee, Jochum ten Haaf, Bas Opgenoorth, Leon Clevenger, Irma van Hoof, e.a.
Artistieke regie: Jacqueline Kerkhof en Lubert Priems
Producent: Stichting Laudio
Met speciale dank aan de Fields of Honor Foundation, Sebastiaan Vonk, Danny van der Groen, Mariska Schijns-Sipers, vfonds, Jos van Tegelen, wijlen Annie Prevoo-Frijnts, Regionaal Historisch Centrum Limburg, Akkers van Margraten, Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten en anderen.

Aufrecht Gehen

Naast Stemmen van Margraten maakte Stichting Laudio ook de theatrale audiotour Aufrecht Gehen voor de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Ben je wel eens bang voor een ander? Voor iets dat je niet kent? Ben je bang voor een oorlog, bang voor een aanslag? Durf je de ander, het verhaal van de ander, toe te laten?

De grasvlakte spreidt zich uit tot de horizon. Zover je kan kijken zie je grijze kruisen. Tussen de graven hoor je kinderen spelen op een hinkelpad, in de bomenlaan op een bankje klinkt muziek. Je loopt verder en hoort via je koptelefoon marcherende soldaten, een moeder die haar zoon verliest en een broer & zus met lef.

Aufrecht gehen is er voor je oren, waarin iedereen een stem krijgt. Welke grens bepaalt of je held, dader of slachtoffer bent? Aufrecht gehen vertelt de waargebeurde verhalen waar je nog nooit oren naar had en zoekt alle denkbare grenzen op in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Juist hier. Juist nú, tijdens het Jaar van Verzet. Want verzet houdt niet op bij een landsgrens, ook niet als het oorlog is. Voel jij je veilig genoeg om over de grens van je land, je huis, je huid te reiken? Aufrecht gehen is nog steeds te beluisteren via de app izi.travel.

 

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15