JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Dit jaar weer geen gezichten bij oorlogsgraven Margraten

Geschreven: vrijdag 19 maart 2021

Dit jaar zullen de foto’s van de Amerikaanse soldaten die in het Limburgse Margraten begraven zijn opnieuw niet te zien zijn bij hun graven. Nadat corona vorig jaar al roet in het eten gooide, was de hoop dat het tweejaarlijkse eerbetoon De Gezichten van Margraten in 2021 alsnog door kon gaan. De huidige coronamaatregelen laten het echter niet toe dat de bijna 8.100 foto’s die inmiddels gevonden zijn alweer rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag geplaatst kunnen worden.

“Dit is een ontzettende domper,” zegt voorzitter Sebastiaan Vonk van de Fields of Honor Foundation, die het eerbetoon organiseert. “Ondanks de afgelasting van vorig jaar zijn veel vrijwilligers blijven zoeken naar de ontbrekende gezichten. We zagen het als een kans om nóg meer soldaten een gezicht te geven.”

Ook voor andere belangstellenden is de teleurstelling groot. Zo hadden enkele tientallen nabestaanden aangegeven de begraafplaats te willen bezoeken wanneer de foto’s van hun geliefden te zien zouden zijn. Ook de adoptanten van de graven onder andere keken ernaar uit. “In de afgelopen zes jaar heeft dit eerbetoon echt een bijzondere plek in de herdenkingscultuur van de begraafplaats gekregen. De foto’s doen iets met mensen,” aldus Vonk.

Het eerbetoon wil de herdenkingsmaand mei echter niet aan zich voorbij laten gaan. Daarom werkt het aan een alternatief, digitaal programma om zo de verhalen van de soldaten te blijven delen en de belangrijke boodschap dat vrijheid niet vanzelfsprekend is verloren te laten gaan. Het eerbetoon hoopt snel meer daarover bekend te maken.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15