JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Herdenkingsboek voor Amerikaanse Soldaten Margraten, 7.000e soldatenfoto gevonden

Geschreven: woensdag 11 december 2019

Herdenken stopt niet bij 4 en 5 mei. Daarom komt het eerbetoon De Gezichten van Margraten met een herdenkingsboek over de meer dan 10.000 in Margraten begraven en herdachte Amerikaanse soldaten. Het boek wordt speciaal ter gelegenheid van de viering van 75 jaar vrijheid eenmalig uitgegeven als een permanent eerbetoon. Zo bevat het boek zo’n tweehonderd verhalen en honderden gezichten, alsmede een namenlijst van alle gesneuvelden die in Margraten herdacht worden. Het boek is een monument op papier dat thuishoort op de koffietafel en/of dat prijkt als verzamelstuk in de boekenkast als een subtiele dagelijkse herinnering aan wie het leven lieten voor de vrijheid.

2.2 2

“De grafstenen vertellen wel de namen van de veelal jonge jongens die betrokken waren bij onze bevrijding, maar niet wie de soldaten waren en wie zij achterlieten. Daarom begonnen we vijf jaar geleden met De Gezichten van Margraten,” zegt Sebastiaan Vonk van de Fields of Honor Foundation. “Alhoewel een foto meer dan een duizend woorden zegt, vertelt het echter nooit het hele verhaal. In dit boek kunnen we deze wel vertellen. De achterliggende verhalen helpen ons om de soldaten beter te leren kennen, terwijl ze ondertussen ook iets vertellen over de bevrijding van West-Europa.”

Voor de samenstelling van het boek De Gezichten van Margraten: Zij bleven voor altijd jong wordt dankbaar gebruik gemaakt van de gegevens die vrijwilligers van de stichting evenals adoptanten en familieleden van de soldaten bijeen hebben gebracht in de afgelopen tien jaar. Met behulp van aanvullend onderzoek en gesprekken met onder meer de families konden Jori Videc, Sebastiaan Vonk en Arie-Jan van Hees daardoor de verhalen van deze soldaten opschrijven

Dat er na al die jaren nog steeds meer bekend wordt over de soldaten in Margraten bewijst de vondst van het 7.000e gezicht afgelopen weekend. “Sinds dat we ons doel ‘ 7.500 gezichten voor 75 jaar vrijheid’ aankondigden in mei gaat het weer hard. We krijgen hulp uit alle hoeken van Amerika. Het lijkt erop dat we onze doelstelling kunnen gaan halen,”aldus Vonk. De foto’s zullen van 2-6 mei 2020 op de begraafplaats tentoongesteld worden.

De voorinschrijving voor het boek is inmiddels geopend via de website van het eerbetoon. Het boek wordt volledig gefinancierd uit de voorverkoop. “We hopen dat we met elkaar dit papieren monument kunnen realiseren. Mochten er niet voldoende inschrijvingen zijn, dan krijgt uiteraard iedereen het geld terug,” besluit Vonk. Tijdens de voorinschrijving kost het boek slechts 34,99 euro in plaats van 39,99 euro. Als dank worden intekenaars ook in de eerste druk van het boek opgenomen. Daarna zal het boek onder meer via alle boekhandels te bestellen zijn.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15