JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Ultieme zoektocht naar 7.500 foto’s begraven Amerikaanse soldaten in Margraten voor 75 jaar bevrijding

Geschreven: vrijdag 24 mei 2019

Op maandag 27 mei is het Memorial Day in de Verenigde Staten. Op deze dag herdenkt het land haar oorlogsslachtoffers. Ter gelegenheid van de Amerikaanse dodenherdenking zullen duizenden mensen aankomende zondag op de enige Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Nederland de aldaar begraven oorlogsslachtoffers herdenken. Op deze begraafplaats in het Limburgse Margraten liggen bijna 8.300 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen soldaten begraven; meer dan 1.700 vermiste soldaten worden er herdacht. De herdenking markeert het startschot van een ultieme zoektocht naar de foto’s van de soldaten. Het streven is er om in het kader van 75 jaar vrijheid, minimaal 7500 soldaten een gezicht te geven. Deze foto’s zijn van 2 t/m 6 mei 2020 bij de verschillende graven te zien tijdens het eerbetoon De Gezichten van Margraten.

HRIMG 6372 3Door het plaatsen van de foto’s krijgen de namen van Amerikaanse bevrijders een gezicht. Zo hoopt de Nederlandse Fields of Honor Foundation de herinnering aan deze soldaten levend te houden. “Bovendien,” zegt voorzitter Sebastiaan Vonk, “brengen de foto’s het begrip oorlog heel dichtbij. Het gaat dan niet meer om de grafstenen, maar om de mensen. Als bezoekers in de ogen van de soldaten kijken, zien ze in zekere mate zichzelf.”

Ter gelegenheid van de herdenking en viering van 70 jaar bevrijding werd in 2014 een eerste poging ondernomen om de foto’s te vinden. Dat leidde uiteindelijk ertoe dat er een jaar later 3.300 foto’s te zien waren op de begraafplaats. Met behulp van het internet wisten vrijwilligers in Nederland en Amerika inmiddels bijna 6.300 foto’s te vinden. Echter wordt het achterhalen van de nog bijna 4.000 ontbrekende gezichten steeds moeilijker.

“Het laaghangende fruit hebben we inmiddels kunnen pakken. Dit komt onder meer uit gedigitaliseerde oorlogskranten. Maar willen we die laatste gezichten kunnen achterhalen, dan is het zaak om vaart te maken. Er zijn immers steeds minder familieleden die weet hebben van waar deze foto’s zijn. We willen daarom een ultieme poging doen om deze foto’s in Amerika te vinden. Hoe bijzonder zou het immers zijn als er voor 75 jaar bevrijding meer dan 7.500 gezichten op de begraafplaats te zien zijn?,” aldus Vonk.

Om deze onbekende verborgen foto’s te vinden roept het eerbetoon de hulp in van het publiek in Nederland en Amerika. “Enkele inwoners van de Amerikaanse staten Kansas en Minnesota zijn op zoek gegaan door onder meer mogelijke familieleden te benaderen. Van meer dan negentig procent van de soldaten uit de laatstgenoemde staat zijn daardoor al persoonlijke foto’s gevonden. Hopelijk kunnen we dit in andere staten ook bereiken,” zegt Vonk.

Op een online kaart is na te gaan van welke soldaten er tot op heden nog geen foto is gevonden. Over het insturen van foto's is meer informatie te vinden op de website.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15