JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Gezicht voor Amerikaanse soldaten Margraten

Geschreven: dinsdag 08 april 2014

Bijna 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgen duizenden Amerikaanse soldaten begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in het Limburgse Margraten een gezicht. Ter gelegenheid van de viering en herdenking van 70 jaar bevrijding in Limburg en de 70e herdenking van de luchtlandingsoperatie Market Garden in september 2014 gaat de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven in zowel Nederland als de Verenigde Staten met het project De Gezichten van Margraten op zoek naar de persoonlijke foto's van de Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en hun laatste rustplaats vonden in Margraten. Als een uniek eerbetoon aan de mannen en vrouwen die hun leven opofferden voor de vrijheid van Nederland en de rest van Europa zullen hun graven gedecoreerd worden met een persoonlijke foto, waarmee deze bevrijders een gezicht krijgen. 

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Op de begraafplaats vonden 8.301 soldaten hun laatste rustplaats en nog eens 1.722 vermiste Amerikaanse soldaten worden herdacht op de Muren der Vermisten. De aldaar gesneuvelde soldaten kwamen onder andere om tijdens de luchtlandingsoperatie Market Garden in Nederland in september 1944 en tijdens de geallieerde opmars in Duitsland. Bijna 70 jaar na de oorlog zijn nog steeds alle graven op de begraafplaats geadopteerd door de lokale bevolking en anderen uit de rest van Nederland en Europa uit respect voor de offers die deze soldaten brachten.

Met het project De Gezichten van Margraten tracht de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Immers ligt er onder elk wit kruis een soldaat met een eigen levensverhaal begraven. De stichting gaat dan ook in samenwerking met adoptanten, familieleden van soldaten en veteranenorganisaries op zoek naar zoveel mogelijk foto's van deze soldaten, die onder andere via de projectwebsite www.degezichtenvanmargraten.nl ingestuurd kunnen worden. Deze zullen op een nog later te bepalen herdenkingsweekend in mei 2015 als uniek eerbetoon bij de graven geplaatst worden. Hiervoor zullen zowel Nederlandse als Amerikaanse scholieren gevraagd worden om niet enkel het bewustzijn van het persoonlijke leed dat oorlog voortbrengt onder jongeren te vergroten, maar ook om de vriendschappelijke banden tussen beide landen en hun inwoners te benadrukken.

De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven is een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten die op Amerikaanse Begraafplaatsen in Nederland en België oorlogsgraven geadopteerd hebben. Zij zet zich voornamelijk in om informatie over deze Amerikaanse soldaten te verzamelen en te bewaren in de online toegankelijke Fields of Honor - Database. Hiermee wordt de herinnering aan hen voor huidige en toekomstige generaties levend gehouden. De stichting beheert echter geen van de adoptieprogramma's die voor de diverse Amerikaanse begraafplaatsen in Europa bestaan, hetgeen in het geval van de Margratense begraafplaats wordt gedaan door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15