JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Inmiddels meer dan 3.900 gezichten

Geschreven: donderdag 31 maart 2016

Inmiddels zijn er 3.900 foto's gevonden van de Amerikaanse soldaten die begraven zijn of herinnerd worden op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Dit is een nieuwe mijlpaal naar aanleiding van de inspanningen om zoveel mogelijk van deze soldaten een gezicht te geven tijdens het eerbetoon De Gezichten van Margraten. Sinds de eerste editie van het eerbetoon in 2015 zijn er al meer dan 600 nieuwe foto's gevonden. Al deze foto's zullen van 1 tot en met 5 mei te zien zijn op de begraafplaats in Margraten tijdens de nieuwe editie van De Gezichten van Margraten.

Zowel in Nederland als in de Verenigde Staten wordt er onverminderd gezocht naar foto's van de overige 6.000 soldaten. Zo zijn onder andere de adoptanten van de oorlogsgraven op zoek naar foto's van de soldaten wiens graven zij geadopteerd hebben. In Amerika besteedde verschillende kranten aandacht aan de zoektocht, waaronder de Stars en Stripes. Verder doen vrijwilligers van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, de organisator van dit eerbetoon, in historische bronnen onderzoek om zo meer foto's te achterhalen. Daardoor blijft het aantal soldaten dat 71 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een gezicht krijgt groeien.

De zoektochten naar foto's in de Verenigde Staten brengen soms mooie verhalen met zich mee. Zo nam Mary Griffin contact op met de Bradenton Herald nadat zij las over hun zoektocht naar een foto van Robert Sudbury. De voormalige High School lerares Griffin bleek Sudbury nog te herinnen van toen zij jong was. Bovendien wist Griffin dat een foto van hem was ingelijst op de school waar zij les gaf. Zo kreeg weer een soldaat een gezicht (zie foto).
 
Foto’s voor het eerbetoon kunnen nog tot en met 18 april onder andere via de website van De Gezichten van Margraten ingestuurd worden. Dit kan op www.degezichtenvanmargraten.nl. Ook kan er gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Foto’s kunnen ook per post gestuurd worden via Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, Loonsevaert 21, 5171 LL Kaatsheuvel.
 
De Gezichten van Margraten is een initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven op begraafplaatsen in Nederland en België. De stichting doet in het bijzonder onderzoek naar de soldaten begraven daar. De stichting beheert geen van de adoptieprogramma's voor de diverse begraafplaatsen, dat in het geval van de begraafplaats in Margraten beheerd wordt door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15