JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

25.000 Bezoekers Fotoproject Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Geschreven: donderdag 07 mei 2015

Het eerbetoon De Gezichten van Margraten heeft 25.000 bezoekers naar de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten getrokken. Dit maakt de organisator, de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO), bekend. Van 2 tot en met 5 mei waren tijdens het eerbetoon, dat ter gelegenheid van de herdenking en viering van 70 jaar bevrijding in Nederland plaatsvond, voor het eerst in de geschiedenis van de begraafplaats meer dan 3.000 foto's bij de graven of namen op de Muren der Vermisten van de aldaar begraven of herinnerde Amerikaanse soldaten te zien.

IMG 2947-2"De opkomst was overweldigend," zegt voorzitter Sebastiaan Vonk. "Het laat zien dat het belang van herdenken van zij aan wie wij vandaag onze vrijheid te danken hebben breed onderstreept wordt, ook 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Reacties van de bezoekers laten verder zien dat men geraakt werd door het feit dat men recht in de ogen van de omgekomen bevrijders kon kijken. De duizenden foto's maakten duidelijk dat onze vrijheid bevochten was door gewone, veelal jonge, mensen."

In overleg met de beheerorganisatie American Battle Monuments Commission zal de SVAAO kijken naar de mogelijkheden om het eerbetoon een vervolg te geven. "We hebben nu al een derde van de soldaten een gezicht kunnen geven, een mooi aantal, maar dat betekent ook dat van twee derde van de soldaten nog een foto ontbreekt. Wij gaan door in onze zoektocht naar foto's, in de hoop om tijdens een mogelijke volgende plaatsing van de foto's nog meer soldaten een gezicht te kunnen geven," zegt Vonk. De stichting beantwoordt hiermee ook de wens van veel bezoekers om de foto's vaker op de begraafplaats te kunnen zien.

Alle foto's kunnen ondertussen wel bekeken worden in de Fields of Honor – Database (www.fieldsofhonor-database.com) van de stichting. In de database is informatie, en veelal ook foto's, te vinden over meer dan 20.000 Amerikaanse soldaten die omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en begraven liggen in Nederland en België. Op de begraafplaats in Margraten liggen 8.301 Amerikaanse soldaten begraven en staan de namen van 1.722 vermiste soldaten vermeld op de Muren der Vermisten.

Zowel De Gezichten van Margraten als de Fields of Honor – Database zijn een initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, een collectief van Belgische en Nederlandse adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven in België en Nederland. De stichting zet zich ervoor in om de aldaar begraven en herinnerde soldaten een gezicht te geven en daarmee de herinnering aan hen levend te houden. De stichting beheert geen van de adoptieprogramma's die bestaan voor deze begraafplaatsen.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15