JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Tweede tussenstand: 2.451 Margratense soldaten een gezicht

Geschreven: vrijdag 04 juli 2014

Uit een nieuwe telling blijkt dat inmiddels van 2.451 soldaten begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten een persoonlijke foto beschikbaar is. Mede dankzij de aandacht voor het project De Gezichten van Margraten rondom de Memorial Day herdenking eind mei zijn er in de afgelopen twee maanden 224 nieuwe foto's van Amerikaanse soldaten begraven of herinnerd in het Limburgse Margraten toegevoegd. Met de huidige tussenstand krijgt bijna één op de vier soldaten via het project ter gelegenheid van de herdenking en viering van 70 jaar bevrijding een gezicht.

JOHNSTON James V Jr MAR-P-15-17 02origineel

"We zijn tevreden met de huidige tussenstand," zegt Sebastiaan Vonk, voorzitter van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, initiatiefnemer van het project De Gezichten van Margraten. "Het is bijzonder om te zien hoe velen foto's van deze soldaten met ons te delen en actief op zoek gaan naar foto's van hun geadopteerde soldaat om zo ook deze soldaat een gezicht te geven. We blijven iedereen oproepen om op zoek te gaan naar een foto en deze met ons te delen om zo een bijdrage te leveren aan dit unieke eerbetoon. Gezamenlijk kunnen wij zoveel mogelijk van onze bevrijders alsnog een gezicht geven."

Foto's van soldaten kunnen op diverse manieren worden aangeleverd, waaronder via de website www.degezichtenvanmargraten.nl. Tevens is het mogelijk om een foto per post in te sturen. Dit kan door de foto te sturen naar Loonsevaert 21, 5171 LL Kaatsheuvel.

Alle foto's zullen in een nog nader te bepalen weekend in mei 2015 bij de graven en de Muren der Vermisten op de Margratense begraafplaats geplaatst worden. In de maanden voorafgaand aan mei 2015 zal de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zich actief inzetten om nog meer foto's bijeen te brengen.

De foto's van de in Margraten begraven soldaten zullen tevens worden opgeslagen in de online toegankelijke Fields of Honor - Database van de stichting, waarin informatie en foto's wordt verzameld van Amerikaanse soldaten begraven in België en Nederland. "De Fields of Honor - Database is een online gedenkplek waar voor alle soldaten een persoonlijke pagina met meer informatie en foto's wordt aangemaakt, waardoor de gesneuvelde soldaten een gezicht krijgen. Nu brengen we de foto's van de soldaten naar de begraafplaats om de namen op hun kruizen en op de Muren der Vermisten op de begraafplaats zelf een gezicht te geven, als eerbetoon aan hen die vielen," zegt Vonk. Inmiddels is er over meer dan 8.300 soldaten begraven in Margraten informatie te vinden in de database. Ook alle gevonden en ingestuurde foto's zijn in de database terug te vinden.

De Gezichten van Margraten is een initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven op begraafplaatsen in Nederland en België dat in het bijzonder onderzoek doet naar de soldaten begraven daar. De stichting beheert geen van de adoptieprogramma's voor de diverse begraafplaatsen, dat in het geval van de begraafplaats in Margraten beheerd wordt door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15