JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

De Gezichten van Margraten leeft tijdens Memorial Day

Geschreven: woensdag 18 juni 2014

Op 25 mei 2014 werden tijdens de jaarlijkse Memorial Day herdenking op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten de meer dan 10.000 daar begraven en herinnerde soldaten herdacht. In Limburg was er uitgebreide aandacht voor het project mede dankzij een artikel in het Limburgs Dagblad/Dagblad De Limburger. Voorzitter Sebastiaan Vonk sprak over het project De Gezichten van Margraten en sprak de hoop uit dat adoptanten nog foto's van de soldaten thuis hadden. Tientallen adoptanten stuurden een foto in tijdens en net na Memorial Day.

gezichtenbijkruisen"Een simpel idee. Maar iedereen is er superenthousiast over", vertelt de 21-jarige bedenker Sebastiaan Vonk. "Hopelijk zijn er in Limburg ook nog mensen die een foto op de schoorsteenmantel hebben staan.Wie geen internet heeft, kan de foto ook per post sturen. En ook groepsfoto's zijn welkom. We zetten een kopie in ons systeem en sturen het origineel uiteraard weer terug", verzekert Vonk.

Naar aanleiding van het artikel stuurde enkele tientallen adoptanten foto's in per mail of de website www.degezichtenvanmargraten.nl. Diverse bezoekers deden na navraag over het project op de begraafplaats en vroegen om meer informatie over hoe zij een foto konden insturen. Inderdaad, het project De Gezichten van Margraten leefde in Limburg tijdens Memorial Day. Heeft u ook een foto over een Amerikaanse soldaten begraven of herinnerd op de Margratense begraafplaats? Lees dan hier hoe u deze kunt insturen ten behoeve van het project. 

Het project De Gezichten van Margraten van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven tracht in het kader van de viering en de herdenking van 70 jaar bevrijding zoveel mogelijk Amerikaanse soldaten begraven of herinnerd op de Amerikaanse Begraafplaats in het Limburgse Margraten een gezicht te geven. Tijdens een speciaal herdenkingsweekend in mei 2015 zullen de foto's bij de graven en de namen op de Muren der Vermisten geplaatst worden. Hiermee krijgen namen op de kruizen en de muren, en daarmee de Amerikaanse bevrijders, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst een gezicht.

De Gezichten van Margraten is een initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven op begraafplaatsen in Nederland en België dat in het bijzonder onderzoek doet naar de soldaten begraven daar. De beschikbare informatie en foto's zijn online in te zien in de Fields of Honor - Database van de stichting. De stichting beheert geen van de adoptieprogramma's voor de diverse begraafplaatsen, dat in het geval van de begraafplaats in Margraten beheerd wordt door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15