JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Minister Timmermans steunt De Gezichten van Margraten

Geschreven: donderdag 01 mei 2014

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft tijdens een toespraak op Arlington Cemetery deze week zijn steun uitgesproken voor het project De Gezichten van Margraten. In de toespraak eerde de minister de Amerikaanse bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder Leo Lichten, de soldaat wiens graf de minister op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten geadopteerd heeft. Timmermans zei in zijn toespraak dat hij "de wens om de foto's van deze mannen te vinden, om deze helden een gezicht te geven" steunt.

"De persoonlijke verhalen van deze mannen en vrouwen verdienen het om verteld te worden," zei de minister verder. Timmermans riep dan ook op om de verhalen en de foto's van de soldaten met elkaar te delen. "Er zijn nog steeds soldaten begraven daar waarvan geen foto beschikbaar is, of informatie in het algemeen."

Het project De Gezichten van Margraten van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven tracht in het kader van de viering en de herdenking van 70 jaar bevrijding zoveel mogelijk Amerikaanse soldaten begraven of herinnerd op de Amerikaanse Begraafplaats in het Limburgse Margraten een gezicht te geven. Tijdens een speciaal herdenkingsweekend in mei 2015 zullen de foto's bij de graven en de namen op de Muren der Vermisten geplaatst worden. Hiermee krijgen namen op de kruizen en de muren, en daarmee de Amerikaanse bevrijders, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het eerst een gezicht.

bannertimmermans

Minister Timmermans steunt de inspanningen om de Margratense soldaten een gezicht te geven, zo zei Timmermans tijdens een speech op Arlington Cemetery. Foto: Stephen Voss.

De stichting roept iedereen die in het bezit is van een foto van één van de soldaten in te sturen via de website www.degezichtenvanmargraten.nl. Eerder deze week melde de stichting dat er in de afgelopen weken 238 nieuwe persoonlijke foto's binnen waren gekomen. Hiermee komt het aantal soldaten dat een gezicht krijg op 2.227.

De Gezichten van Margraten is een initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, een collectief van Nederlandse en Belgische adoptanten van Amerikaanse oorlogsgraven op begraafplaatsen in Nederland en België dat in het bijzonder onderzoek doet naar de soldaten begraven daar. De beschikbare informatie en foto's zijn online in te zien in de Fields of Honor - Database van de stichting. De stichting beheert geen van de adoptieprogramma's voor de diverse begraafplaatsen, dat in het geval van de begraafplaats in Margraten beheerd wordt door de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15