JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Koning legt krans op Memorial Day 2020

Geschreven: vrijdag 22 mei 2020

Memorial Day is anders dit jaar. Door de coronamaatregelen is er op zondag 24 mei geen publiek bij aanwezig bij de jaarlijkse ceremonie. Wel legt Koning Willem-Alexander in het kader van 75 jaar vrijheid een krans en zijn er toespraken van de Amerikaanse Ambassadeur Pete Hoekstra en de gouverneur van de Provincie Limburg, Theo Bovens. Ook wordt de ceremonie live uitgezonden.

Kijk mee naar de ceremonie

De alternatieve Memorial Day ceremonie wordt live uitgezonden door de NOS op NPO1 en L1. De uitzending begint om 14.45 uur en gaat door tot 16.00 uur. Naast de herdenking zal er ook aandacht zijn voor de geschiedenis van de begraafplaats en het adopteren van oorlogsgraven. De presentatie is handen van Winfried Baijens, die bij wordt gestaan door militair historicus Erwin van Loo. Om 19.10 uur blikken zij op NPO2 samen terug op de herdenking van eerder die dag. De herdenking is overigens ook te volgen op NPO Radio 1.

L1 zendt om 18.00 uur, 19.00 uur en 21.00 uur een samenvatting uit van de ceremonie.

slidefoto13

Documentaires

Naast het live uitzenden van de herdenkingen worden er op zondag ook meerdere documentaires over de begraafplaats vertoond op NPO1 en L1.

NPO1

  • 11.10 uur - Some Will Never Return: Some wil never return is het indrukwekkende verhaal van een aantal grafadoptanten van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten in Zuid-Limburg. Meer dan 8000 omgekomen Amerikanen liggen daar begraven. Verschillende Nederlanders hebben zich vrijwillig om een aantal graven ontfermd. Onder hen een groep jonge basisschoolleerlingen en staatssecretaris van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. Ook komen deskundigen als Maarten van Rossen en Willem Post aan het woord.
  • 13.35 uur - Akkers van Margraten: Op het hooggelegen plateau aan de Rijksweg in Margraten lijkt het altijd te waaien. Wanneer hier eind 1944 tot verbazing van boeren en buurtbewoners de eerste Amerikaanse soldaten begraven worden, voorziet niemand dat anderhalf jaar later twintigduizend kruizen en davidsterren in de modder zullen steken. Ooggetuigenverslagen van betrokken burgers en militairen, afgewisseld met bijzondere archieffragmenten, geven een indringend beeld van de impact van deze gebeurtenissen. De markantste, ontroerendste of meest veelzeggende herinneringen vormen de scherven van een mozaïek van deze onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog, waarin de levenden met onvoorstelbare hoeveelheid doden moesten omgaan. De documentaire bevat nog nooit eerder vertoond filmmateriaal uit Amerikaanse archieven.

L1

  • 11.00 uur - Onze SoldaatOnze Soldaat vertelt het verhaal van een bijzonder Limburgs fenomeen dat al in 1945 ontstond: het adopteren van graven van gesneuvelde soldaten op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Twee adoptieverhalen laten zien hoe een kruis een gezicht krijgt, en wat de adoptie betekent voor het levend houden van de herinnering aan ‘onze’ soldaat.
  • 12.00 uur - Ageless Friends: De documentaire Ageless Friends van Marijn Poels is een intiem verhaal over Heerlenaar Maarten Vossen, die op 13-jarige leeftijd een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Vossen begon een zoektocht in Nederland en Amerika. Het bracht hem niet alleen dichter bij het verhaal achter één van de 8300 kruisen in Margraten. Het laat ook zien hoe 70 jaar na de bevrijding een verhaal nog steeds voortleeft in het hart van een Limburgse adoptant.
  • 13.00 uur - Some will never return
  • 14.00 uur - Onze Soldaat
  • 16.10 uur - Ageless Friends


Begraafplaats blijft gesloten

De begraafplaats is door de coronamaatregelen al enige tijd gesloten. Dit blijft ook nog het geval. Het is daarom ook niet mogelijk om bloemen te leggen óf af te leveren bij de begraafplaats. Tussen 13.30-16.30 uur is de Rijksweg, waaraan de begraafplaats is gelegen, ook afgesloten voor al het verkeer tussen de stoplichten in Margraten en de rotonde in Cadier en Keer.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15