JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

7.500e foto soldaten Margraten gevonden, driekwart heeft een gezicht

Geschreven: donderdag 30 april 2020

Ultieme inspanningen in Nederland en Amerika hebben ertoe geleid dat afgelopen weekend de 7.500e foto werd gevonden van de 10.000 Amerikaanse soldaten die in het Limburgse Margraten begraven zijn of als vermiste herdacht worden. Daarmee heeft driekwart van alle soldaten op de begraafplaats in Margraten nu een gezicht. De vondst komt voort uit de oproep van het project De Gezichten van Margraten om voor de herdenking van 75 jaar vrijheid dit jaar voor minimaal 7.500 van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen soldaten een gezicht te hebben.

ELAM John D MAR E 2 15 02origineelTen tijde van de oproep waren er slechts 5.850 foto’s bekend. Een zoektocht van bijna twee jaar leidde ertoe dat er nog eens 1.650 achterhaald werden. “We hadden een kaart online gezet zodat mensen konden zien waar de soldaten zonder foto vandaan kwamen, vrijwilligers hebben uren door archiefstukken gebladerd en er zijn Amerikanen die letterlijk hun hele thuisstaat hebben afgebeld. Heel veel mensen hebben eraan bijgedragen dat we al deze soldaten een gezicht kunnen geven,” zegt voorzitter Sebastiaan Vonk van de Fields of Honor Foundation, die het project organiseert.

Oproep om thuis te herdenken

De Gezichten van Margraten zou de foto’s begin mei op de begraafplaats tentoonstellen. Door de coronavirus is het eerbetoon echter uitgesteld naar 2021. Op dit moment is de begraafplaats ook gesloten. Daarom roept het project om thuis te herdenken en dankbaarheid te tonen voor de bevrijders.

“Dat we niet op de begraafplaats kunnen herdenken is een gemis, maar dat betekent niet dat we onze bevrijders vergeten zijn. Er is daarom een speciale herdenkingsposter gemaakt waarmee we thuis en op social media laten zien dat we dankbaar zijn voor de helden van toen, maar ook van nu,” aldus Vonk. De herdenkingsposter is onder meer gratis te downloaden op degezichtenvanmargraten.nl.

Monument op papier

Deze week komt ook het boek De Gezichten van Margraten: Zij blijven voor altijd jong van de stichting uit. Het herdenkingsboek bevat de verhalen van 200 soldaten en alle 10.000 namen. Het boek wordt speciaal ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid uitgebracht ter herinnering aan degenen wie die vrijheid mede te danken hebben.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15