JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

5.000e foto gevonden: helft soldaten een gezicht

Geschreven: zondag 10 september 2017

Elke naam een gezicht. Met die missie is drie jaar geleden gestart met het eerbetoon De Gezichten van Margraten op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De aanhoudende zoektocht zorgt dat de 5.000e foto is gevonden, vlak voor de drieënzeventigste viering van de bevrijding van Zuid-Limburg sinds 1944. De helft van de soldaten heeft daarmee nu een gezicht. Al deze gezichten zullen van 2 tot en met 6 mei 2018 opnieuw op de begraafplaats te zien zijn. Op zondag 10 september werd alvast de 5.000e foto aan de begraafplaats overhandigd.

Nicholas D. Puglia
PUGLIA Nicholas D MAR E 8 4 02De 5.000e foto is die van de uit New Jersey afkomstige Sergeant Nicholas D. Puglia. Nicholas diende in de 834th Bomber Squadron, 486th Bomber Group. Als radioman vloog hij met de B-17 bommenwerper “Blue Streak” op 2 november 1944 zijn laatste missie. Op de terugvlucht werd het vliegtuig door Duits luchtafweergeschut geraakt, waarna het neerstortte in het Duitse plaatsje Kriegsdorf. Een foto van de laatste momenten van het neerstortende vliegtuig werd geplaatst in Londense en New Yorkse kranten.
Samen met twee andere bemanningsleden vond Nicholas zijn laatste rustplaats in Margraten. Vlak voor een bezoek aan zijn graf deze zomer stuurden familieleden een foto van hem in voor het eerbetoon.

Gezichten keren terug in 2018
Van 2 tot en met 6 mei 2018 zijn ‘de gezichten’ weer te zien op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Alle foto’s worden dan naast het betreffende graf geplaatst: de naam krijgt een gezicht. Dat wordt de derde editie van dit eerbetoon aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen soldaten op de begraafplaats in Margraten. De verdere invulling van het programma wordt later bekend gemaakt.

Zoektocht gaat door
De zoektocht naar foto’s gaat onverminderd verder. De familieleden van de in Margraten begraven of herdachte Amerikaanse soldaten blijven daarbij een belangrijke bron. Er worden ook foto’s gevonden door een groot aantal vrijwilligers in zowel Nederland als Amerika dat zich dagelijks inzet voor het eerbetoon. Zo vinden zij nog ontbrekende foto’s in krantenarchieven en via veteranenorganisaties. Ook schrijven zij Amerikaanse bibliotheken en historische verenigingen aan. Iedereen die een foto heeft kan deze bezorgen via de website. De hoop is dat er het aankomende jaar 5.500 foto’s te zien zijn; in 2016 waren dat er nog 4.100.

IMG 20170910 151333282 HDROver het eerbetoon
De eerst editie van De Gezichten van Margraten vond plaats in 2015 en werd georganiseerd door de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven. De stichting is een collectief van Belgische en Nederlandse adoptanten die op verschillende Amerikaanse oorlogsbegraafplaatsen in Europa graven geadopteerd hebben. Door projecten als De Gezichten van Margraten en de Fields of Honor – Database behoudt de stichting de verhalen van deze soldaten. In de laatst genoemde databank zijn ook alle foto’s voor de soldaten van Margraten te vinden. De stichting is niet te verwarren met de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten, die het adoptieprogramma beheert.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15