JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Groeiend aantal gezichten van Margraten in 2018 weer zichtbaar

Geschreven: dinsdag 11 april 2017

Tijdens de aankomende Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zullen de foto’s van duizenden Amerikaanse soldaten niet tentoongesteld worden op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. De afgelopen twee jaar werd tijdens deze dagen het eerbetoon De Gezichten van Margraten georganiseerd, waarbij meer dan 4.000 soldaten die in Margraten hun laatste rustplaats vonden een gezicht kregen. De Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven, organisator van het eerbetoon, hoopt echter in 2018 aan meer dan de helft van de soldaten een gezicht te kunnen geven. Geïnspireerd door het eerbetoon In Margraten worden in Engeland en Frankrijk aankomende mei wel soortgelijke eerbetonen op Amerikaanse begraafplaatsen aldaar georganiseerd.

IMG 0502 2“Vanaf het begin was het de bedoeling dat De Gezichten van Margraten geen jaarlijks eerbetoon zou zijn,” zegt Sebastiaan Vonk, voorzitter van de stichting, “maar doordat zoveel mensen de eerste editie gemist hadden besloten we het eerbetoon nogmaals te organiseren in 2016.” Nu zal het eerbetoon in principe nog eens in de twee jaar plaatsvinden. De volgende editie vindt daarom pas in mei 2018 plaats. “We geloven dat zo de kracht van dit unieke eerbetoon behouden blijft. Daarnaast vraagt de organisatie ervan eigenlijk ook teveel van ons team van vrijwilligers om het jaarlijks te kunnen organiseren,” zegt Vonk. Wel is de begraafplaats tijdens Dodenherdenking op 4 mei ’s avonds geopend voor twee minuten stilte.

Het maai- en onderhoudswerk aan de begraafplaats maken het ook niet mogelijk om de foto’s permanent tentoon te stellen. Maar dat is niet de enige reden, zegt beheerder van de begraafplaats Keith Stadler (American Battle Monuments Commission). “Het kenmerkende ontwerp van de overzeese Amerikaanse begraafplaatsen is een belangrijk onderdeel van het Amerikaanse nationale erfgoed. De grafstenen en de begraafplaatsen zijn zo ontworpen dat elke soldaat gelijkwaardig herdacht wordt. Om deze redenen worden er geen permanente wijzigingen aangebracht.”

De stichting verwacht dat in 2018 wel voor het eerst voor meer dan de helft van de 10.023 soldaten een foto beschikbaar is. Sinds de vorige editie van het eerbetoon in 2016 zijn er reeds zo’n 800 nieuwe gezichten bijgekomen. Het totaal staat nu op bijna 4.900 foto’s. Bij aanvang, inmiddels drie jaar geleden, waren dat er nog geen 2.000. De stichting blijft mensen oproepen om op zoek te gaan naar foto’s van de soldaten en die in te sturen via de website van het eerbetoon, www.degezichtenvanmargraten.nl.

Ondertussen krijgen op Amerikaanse Begraafplaatsen in Engeland en Frankrijk Amerikaanse soldaten aankomende mei wel een gezicht. “We zijn er trots op dat De Gezichten van Margraten andere groepen in Europa heeft geïnspireerd om de aldaar begraven soldaten te eren. Foto’s zeggen immers meer dan de namen op de kruizen. Ze laten zien wie de bevrijders waren en bovenal hoeveel we op ze lijken,” aldus Vonk.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15