JoomlaTemplates.me by Discount Bluehost

Niemand verdient het om vergeten te worden

In 2019 en 2020 stond de wereld stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is inmiddels alweer 75 jaar geleden. De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, wanneer de eerste Amerikaanse troepen de grens overstaken bij het Limburgse dorp Mesch. De oorlog zou echter nog tot 5 mei 1945 duren in ons land, velen kwamen in die laatste maanden nog om. De vrijheid kwam tegen een hoge prijs. Daarom brengen we een groots eerbetoon aan de Amerikaanse bevrijders die in Margraten hun laatste rustplaats vonden. We plaatsen wanneer dat weer kan hun foto's bij de graven, zodat ze een gezicht krijgen. Zoek mee naar hun foto's en geef onze bevrijders daarmee een gezicht!

Mijlpaal bereikt: tweederde van de begraven Amerikaanse soldaten in Margraten heeft nu een gezicht

De zoektocht naar foto’s van de in Margraten begraven Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog heeft een mijlpaal bereikt. Van meer dan 6.670 soldaten die daar begraven zijn of als vermiste herdacht worden is deze week een foto beschikbaar. Daarmee heeft tweederde van alle 10.012 soldaten nu een gezicht. De foto’s zullen in het kader van 75 jaar bevrijding van 2 tot en met 6 mei 2020 bij hun graven te zien zijn tijdens het eerbetoon De Gezichten van Margraten.

GOSNEY Maurice E MAR I 2 11 02origineelMaurice Gosney was de 6.672e soldaat die een gezicht kreeg. De uit Chicago afkomstige Maurice vocht met de 71st Infantry Division in Europa. In de omgeving van de Duitse Coburg kwam hij op 11 april 1945, enkele weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, om het leven. Hij was pas toen 23 jaar. Dankzij de familie is er nu een foto van hem beschikbaar.

De familie hoopt volgend jaar bij het eerbetoon aanwezig te zijn om hun broer en oom te eren. “Het is van mijn tante en mijn 83-jarige moeder een doel om naar Margraten te komen,” schreef Kristin Wright. “Ik heb ze gezegd dat ze hun sportschoenen moeten aantrekken zodat ze alvast het vele wandelen kunnen gaan trainen. Wij zullen er zijn!”

Zowel Nederlanders als Amerikanen maken gebruiken van een interactieve kaart om de nog ontbrekende foto’s te vinden. Op deze kaart is te zien waar de soldaten zonder foto vandaan kwamen. In diverse Amerikaanse staten wordt er inmiddels intensief gezocht naar foto’s van deze soldaten. Het eerbetoon hoopt uiteindelijk voor 75 jaar bevrijding 7.500 gezichten te kunnen laten zien aan het publiek.

In L1mburg Centraal vertelde voorzitter Sebastiaan Vonk over hoe deze mijlpaal dankzij vele vrijwilligers bereikt werd.

Doneren

Wilt u ook een steentje bijdragen aan dit eerbetoon voor onze bevrijders? Help ons om zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Voor 10 euro geeft u een soldaat al een gezicht! U kunt direct 10 euro doneren via onderstaande knop. Voor een ander bedrag of meer informatie over doneren klikt u hier. Dank voor uw steun!

margraten15